Een dag bij Natuurfontein

Een dag bij Natuurfontein is niet zo maar een dag. Ook bij ons hebben we verschillende dagen, denk hierbij bijvoorbeeld aan reguliere-, studie-, vakantie-, woens- & vrijdagen. De tijden op de dagen verschillen en uiteraard is dit ook bepalend voor de locatie waar we op die dag onze avonturen gaan beleven. Hieronder volgen een aantal voorbeeld dagen, zoals deze er bij ons uit zien.

Reguliere (korte) dag

15.00 uur – Ophalen

  • De kinderen zullen van de verschillende scholen uit de klas of op een afgesproken plek worden opgehaald. We lopen/fietsen met de kinderen naar een park of groene speelplek in de directe omgeving van de opvang.
  • Oudere kinderen mogen zelfstandig naar het vaste verzamelpunt fietsen/lopen.Dit wordt eerst besproken met ouders, kind en pedagogische medewerker en stap voor stap begeleid.

15.30 uur – Rustmoment

  • De kinderen zitten in groepjes van acht à maximaal tien (dit gebeurt soms als ouders ruilen van dag of als er een vriendje mee komt) met een pedagogisch medewerker iets te eten en drinken.
  • De pedagogisch medewerker luistert naar hun ervaringen van die dag.

15.50 uur – Kiezen

  • De kinderen kiezen een activiteit/workshop, vrijspeel mogelijkheid of hun favoriete medewerker, de groepen worden verdeeld en om vier uur is iedereen lekker bezig.

16.00 uur – Spelen

17.00 uur – Inpakken en terug naar de opvang.

  • We gaan terug naar de opvanglocatie, waar de kinderen nog even kunnen spelen of ontspannen tot hun ouders komen. Via een ouder inlog kunnen ouders zien waar hun kinderen spelen, ouders halen hun kinderen bij de buiten-speelplek op als ze hun kind voor half zes willen ophalen.

17.30 uur – Tussendoortje & ophalen

  • De kinderen krijgen dagelijks een gezond tussendoortje aangeboden, hierbij heeft de kind de mogelijkheid om te kiezen uit diverse soorten groenten. Tevens kunnen de kinderen vanaf deze tijd opgehaald worden.

18.30 uur – De dag is voorbij

Woensdagmiddag

Op woensdag hebben we in de reguliere werken lekker extra lang de tijd. We kunnen dan ook meer tijd besteden aan bijzondere uitstapjes of activiteiten. Denk hierbij aan het zelf maken van kaas, een aantal weken een hut zelf ontwerpen en timmeren, koken met dingen uit onze eigen moestuin of uit de natuur, hoe bouw je een leemkleien huis, zelf een tipi of mand vlechten van wilgentenen, een eigen kledingstuk ontwerpen en dit vervolgens naaien of breien. Deze activiteiten zijn vaak meerdere weken achter elkaar, zodat je met z’n allen een mooi eindresultaat kan neerzetten en hier een expositie voor ouders van kan maken.

Vakantiedagen & studiedagenkaaskit-voor-starters

Net als op de woensdagmiddagen, hebben we tijdens de vakantie- en studiedagen ook lekker lang de tijd. Hierdoor kunnen we verder op avontuur uit en de stad verkennen. Een groot verschil met de reguliere dagen is dat de kinderen in de vakantie worden gebracht door de ouders tussen 08:00 uur – 09.30 uur. Rond het laatst genoemde tijdstip krijgen de kinderen een glas melk en stukjes fruit, waarna we vervolgens in de bakfietsen klimmen en naar de locatie van die dag vertrekken. Rond 17:00 uur zijn we terug bij Natuurfontein, waar de kinderen opgehaald kunnen worden door de ouders. De kinderen mogen zelf de keuze uit de aangeboden activiteiten maken, welke we die dag gaan doen. Het kan door die keuze zijn dat ze niet in hun eigen basisgroep zitten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen kiezen op basis van een favoriete leider, vriendje / vriendinnetje of activiteit.

Activiteiten/ workshops

De activiteiten en workshops die door Natuurfontein worden aangeboden, zullen zoveel mogelijk in de buitenlucht en directe omgeving plaatsvinden. Indien er gebruik wordt gemaakt van externe beroepskrachten voor workshops, dienen deze een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan ons te geven of zullen wij samen met een vaste medewerker op pad gaan. Onze activiteiten zijn gericht op: natuur, kunst, muziek, cultuur, sport, ambachten.

Voeding

De voeding die wij aan kinderen geven zal gezond en verantwoord zijn, denk hierbij aan: rijstwafels, crackers met hartig of gezond zoet beleg (appelstroop). Onze tussendoortjes rond vijf uur bestaan uit  komkommer, tomaat, wortel of een soepstengel. Ook zullen wij met de kinderen regelmatig voeding en dranken maken van oogsten uit de natuur, zoals brandnetelsoep of -thee, vlierbessenjam of bloemensalade. Dit doen we om kinderen bekend te maken met de verscheidenheid aan eetbare planten in de natuur en het avontuur wat dit eten met zich mee brengt (prikt die brandnetel nog als hij in de soep zit?).