Vertelfontein

Vertelfontein

Verhalen vertellen, voorlezen… dat hoort natuurlijk thuis op elke BSO! Dus ook bij Natuurfontein. Met Ineke heeft Natuurfontein een professionele verhalenverteller tot haar beschikking. Verhalen maken bij kinderen het avontuur, ze leven zich in, visualiseren hun eigen wereldje, dromen en genieten! Maar wat is nou eigenlijk het belang van verhalen vertellen en voorlezen?

Verhalen, ze zijn mooi, spreken tot de verbeelding, leren je iets (en plaatsen dat wat je leert in een context), sluiten aan op wat je al weet en vormen een uitgangspunt voor gesprekken. Verhalen verbinden, dienen als metafoor (bijvoorbeeld bij pedagogische doelen) en kunnen je kracht geven.

Je kunt verhalen voorlezen en vertellen.

Kinderen hebben veel belang bij voorlezen. Zo ontwikkelen zij hun luistervaardigheid, woordenschat en concentratievermogen. Als een kind zich betrokken voelt bij het verhaal stimuleert dit het denken over hoe je een probleem aan kunt pakken. Het stimuleert de verbeeldingskracht, maar ook het gevoel voor taal en de spreekvaardigheid wordt bevorderd.

Daarnaast motiveert het kinderen om zelf te gaan lezen. Door vragen te stellen kun je de betrokkenheid bij een onderwerp vergroten. Voorlezen creëert een veilig en vertrouwd gevoel; samen met de voorlezer luisteren in een klein groepje naar mooie verhalen.

Vertellen zorgt voor nog meer beleving dan voorlezen. Bij voorlezen ga je uit van de geschreven taal; vertellers gebruiken mondelinge taal en roepen daarmee beelden op. De verteller kan er zelf veel meer in kwijt. En kan het verhaal aanpassen aan de doelgroep, de context, het doel.

Vertellen kan aan een klein groepje, maar ook aan een grotere groep of alle aanwezige kinderen (bijv. theateropstelling; na het drinken ’s morgens als voorbereiding op de activiteit van die dag).

Interesse?

Bent u geïnspireerd door deze tekst en wilt u dit ook voor uw kind? Neem dan contact op met Ineke en informeer naar een verhaal en advies op maat! Want zeg nou zelf.. lekker wegdromen willen we toch allemaal?

Reacties zijn gesloten.